"Загублена" година сну

11 Тра · Administrator · Коментарі відсутні

“Загублена” година сну

«Вставайте раніше, спіть менше, робіть більше». Ось таке посилання підкинула мені сьогодні fb-стрічка в якості поради від успішних людей. Хто ж не хоче бути успішним? А мати впевненість, що для успішності своїх дітей зробили все можливе? Отож. Не дивно, що питання «чи достатньо спить моя дитина?» з кожним її наступним роком втрачає актуальність. Та чи так само швидко зменшується потреба у сні? Спробуємо розібратися.

Мене особисто з цим питанням зіштовхнула менша донька. Саме її нічні «гуляння» змусили шукати рішення. Зізнаюсь, до власне режиму сну я дійшла геть не в першу чергу. «Ну а чому туди взагалі треба дивитися!? – міркувала я. – Все як у всіх: чекаємо тата з роботи, годуємо його, він купає дітей (адже вони мають спілкуватися, коли ще?) і вкладаємо. В нас цілком нормальний графік, діти засинають о 10 вечора». Але варто мені було копнути в цей бік, інформація полилася рікою, і тепер від неї вже не відмахнешся. Готові?

Сучасні діти сплять на годину менше, ніж це могли дозволити собі їхні батьки 30 років тому.

Важливість цієї «загубленої» годинини складно переоцінити. Людський мозок розвивається до 21 року, в тому числі під час сну. Нестача сну саме в цей період накопичується і може призвести до невиправних змін в структурі головного мозку, які, нажаль, вже не компенсуєш додатковими годинами в ліжку в дорослому віці. Низка повединкових рис, що традиційно вважаються вадами підліткового віку, – перепади настрою, депресія та переїдання – також можуть виявитися симптомами хронічного недосипання.

Наочно зв’язок зі сном продемонстрували дослідження щодо успішності навчання для різних вікових груп, наведені у бестселері 2009 року «Міфи виховання» (NurtureShock).

– Дошкільники та учні молодших класів, що відхиляються від сталого режиму лише на вихідних, втрачають 7 балів у тесті рівня IQ за кожну годину недосипання.
– Втрата години сну дорівнює втраті 2 років розвитку та когнітивного дозрівання. Шостикласники, що спали менше на годину, наступного дня демонстрували рівень учнів четвертого класу.
– Відмінники у старших класах в середньому сплять на 15 хвилин довше за тих, хто вчиться на четвірки, а ті, в свою чергу, на 15 хвилин довше за трієчників.

Відносно нещодавно використання МРТ дозволило зазирнути за лаштунки процесів обробки та засвоєння інформації. Його величність Сон тут на перших ролях.
Тільки-но його замало – нейрони втрачають свою пластичність та не можуть створити новий синоптичний зв’язок, необхідний для работи пам’яті. Характерна картина, коли дитина невзмозі повторити те, що проходили 5 хвилин тому.
Також нестача сну зменшує здатність організму отримувати глюкозу з крові. Найсильніше від цього страждає префронтальна кора головного мозку. Не маючи ресурсу на виконання своїх прямих обов’язків – організацію думок, для досягнення певної мети, можливість передбачати результат чи наслідки дій – вона полишає спроби сконцентруватися на абстрактному, як то навчання, і переключається на розваги.
Під час сну мозок переносить сьогоднішні надбання з короткотермінової пам’яті в більш надійне сховище. Для надійного запам’ятовування дат, нових слів, розкладів та подібних даних, сон є вкрай необхідним.

Про знайомство з центом дитячого сну, що порадили спеціалісти та як це спрацювало читайте в нашому наступному матеріалі.

Спеціально для Uschool Валерія Тарабакіна.

Категорія: Статті

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Новини

Міжнародна школа Uschool

logo_for_fb Маленька школа з особливою, майже родинною атмосферою. Дітям від 6 до 10 років ми забезпечуємо індивідуальний план навчання, англомовне середовище та психологічний комфорт.

Шкільна галерея

Напишіть нам